Iparági ERP rendszer jelentése

Miben különbözik egy iparági vállalatirányítási rendszer és egy általános ERP rendszer?

Az iparági ERP fogalma

Röviden egy iparági vagy iparágspecifikus vállalatirányítási rendszer egy olyan ERP megoldás, amely kifejezetten egy adott szegmens igényei, elvárásai alapján lett kifejlesztve. Általában sok olyan iparág specifikus modult, folyamatot, funkciót és riportot foglal magába, amely kifejezetten az adott típusú vállalkozások számára hasznosak. Az iparági ERP rendszerek számos dologban különböznek az általános vagy generikus vállalatirányítási szoftverektől.

Bejegyzésünkben áttekintjük az iparági ERP rendszerek főbb jellemzőit és előnyeit, illetve bemutatjuk az általános vállalatirányítási megoldásokat is.

Iparági ERP rendszer

Deltek Maconomy

Ismerje meg a Maconomy vállalatirányítási rendszert!

Általános ERP rendszerek

Számos vállalatirányítási megoldás általános célú, vagy más néven generikus, nem egy bizonyos iparág, hanem több vagy akár minden típusú szervezet számára használhatóak. Azonban ez az általános megközelítés sok korlátot is jelent a generikus ERP felhasználói számára. Az ilyen vállalatirányítási rendszerek nem tartalmaznak iparágspecifikus modulokat, folyamatokat, funkciókat és riportokat sem.

A generikus ERP-k általában alkalmasak arra, hogy egy vállalkozás bizonyos folyamatait leegyszerűsítsék és optimalizálják, de elsősorban nem a cég alaptevékenysége, hanem a pénzügy, könyvelés és általános cégirányítás terén.

Abban az esetben, ha egy vállalat működését szeretnénk az alapvető működési folyamatokra kiterjedően is hatékonyan lefedni egy vállalatirányítási rendszerrel, akkor egy általános célú ERP megoldás esetén ezeket a speciálisabb tevékenységeket a későbbiekben egyedi fejlesztésekkel, módosításokkal lehet csak megoldani. Ezek kialakítása költséges és lassú, sok esetben pedig a szükséges ismeretek is hiányoznak a megoldás szállítójánál.

Az ilyen utólag készített kiegészítések fenntartása is jelentős energiát igényel, ami tovább növeli a szükséges ráfordításokat.

Sok esetben nem csak bizonyos képességek, funkciók hiánya, hanem azok megléte egy rendszerben is okozhat problémákat, kényelmetlenséget, költségeket.

Ha nincs szükségünk raktár funkciókra, mert szolgáltatásokat nyújtunk, akkor a rendszerben számos helyen megtalálható készletinformációk és funkciók feleslegesek. Minél több iparág számára kínál megoldást egy generikus ERP rendszer, annál több olyan lesz, ami számunkra csak zavaró és lelassítják a megoldást és megnehezítik a használatot.

Emiatt az egyszerű, kisebb méretű cégeken kívül a legtöbb szervezet számára az általános ERP rendszerek nem jelentenek optimális megoldást. Nekik célszerű iparági vállalatirányítási szoftvert választani a működésük támogatásához.

Mit jelent pontosan az iparágspecifikus ERP rendszer?

Egy iparági vállalatirányítási szoftver egy adott szegmensbe tartozó vállalkozások működését támogatja, nem csak a pénzügy, könyvelés és általános cégirányítás terén, hanem az alapműködés speciális folyamataira kiterjedően is. Tehát egy könyvelőiroda esetén az ügyfelek és szolgáltatások, egy nagykereskedő cég esetén a disztribúció, míg egy tanácsadó cég esetén a projektek folyamatait képezi le.

Illetve a fordítottja is igaz, nem kényszeríti egy ügyvédi irodát arra, hogy a gyártáshoz kapcsolódó funkciókat, folyamatokat, kimutatásokat magába foglaló rendszert használjon.

Ennek köszönhető, hogy egy jól kiválasztott, tényleg iparági ERP rendszer esetében jóval kevesebb, optimális esetben minimális egyedi fejlesztésre, külső szoftver integrációra lesz szükség, ami értelemszerűen költséghatékony megoldást is jelent.

Milyen előnyei vannak egy iparági ERP rendszernek?

Iparágspecifikus szállító oldali ismeretek

Egy iparági ERP rendszer esetén a szoftver, a szállító fejlesztői és tanácsadói is egy nyelvet fognak beszélni a vállalkozással. Jellemzően ilyenkor a felek könnyen megértik egymást, ugyanazokat a fogalmakat fogják használni, emiatt az elvárások és a kihívások megértése és az optimális megoldás kialakítása is gyorsan és hatékonyan történik.
A szállító referenciái is relevánsak lesznek, nem ritkán ismert versenytársak, piacvezető vállalkozások is találhatók egy iparági vállalatirányítási rendszer felhasználói között.

A munkatársak számára is meggyőzőbb egy olyan szállító, aki naprakész és alapos tudással rendelkezik az adott szegmensben.

Az ügyfelek, vásárlók és partnerek számára is kedvező, ha a cég által használt megoldás általuk használt felületei, az azokból származó adatok, dokumentumok, riportok érthetőek és relevánsak számukra is.

Egyszerűbb, gyorsabb ERP bevezetés

Egy iparágspecifikus ERP rendszer esetén a szoftverben meglevő funkcionalitás jó eséllyel elegendő, csak minimális egyedi fejlesztésre lesz szükség. Emiatt azonos funkcionalitás mellett az implementáció időigénye is lényegesen kisebb, mint egy generikus vállalatirányítási megoldás esetén.

Jellemző kihívások és megoldásaik ismerete

Egy iparágspecifikus ERP rendszer esetén a szállító alaposan ismeri az adott szegmensbe tartozó cégek jellemző problémáit és a rájuk adható válaszokat is. Sok esetben egy adott szervezet számára egyedi és újszerű problémaként megélt kihívás megoldása egy tapasztalt szállító számra rutin feladat és többféle javaslatot is tud tenni, amelyeket a rendszer alapból is támogat.

Iparági legjobb gyakorlatok átvétele

Egy iparági vállalatirányítási rendszer bevezetése esetén a szállító oldali tanácsadók már az értékesítési szakaszban bemutathatják azokat a folyamatokat, amelyek az iparágban optimálisnak tekinthetők. Természetesen ilyen esetekben nem csak egyféle megoldás létezhet, illetve egyedi eltérések is lehetségesek, de sok esetben rengeteget lehet tanulni a szegmenst alaposan ismerő ERP tanácsadóktól.

Magyarországon is egyre nagyobb kihívást jelentenek a vállalkozások számára az újabb és újabb előírások, jogszabályok, regulációk amelyeknek meg kell felelni a működés és különböző riportok, bevallások, kimutatások, adatkapcsolatok formájában. Egy iparági megoldás esetén a rendszer, a fejlesztők és a tanácsadók is naprakészek az adott szegmenst érintő külső elvárások terén, ezért gyors, hatékony és szabálykövető megoldásokat tudnak javasolni és implementálni.

Ha például egy média ügynökség a reklámadó-bevallást a vállalatirányítási rendszerébe integráltan kezelni, akkor egy generikus szoftver esetén a feladat definiálása és lefejlesztése is jelentős feladatot és költséget jelent. Nem is beszélve arról, hogy a szállító számára egy ügyfél részére karbantartani és a változáskövetést biztosítani szintén nem hatékony vállalás. Azonban egy ügynökségi ERP megoldás esetén ez a rendszer része.

Alacsonyabb teljes költségek

Egy iparágspecifikus ERP esetén azonos vagy hasonló funkcionalitás mellett a projekt teljes életciklusára vetített teljes költségek (TCO, Total Cost of Ownership) jellemzően alacsonyabbak.
Ugyan az általános vállalatirányítási rendszerek bekerülési költsége alacsonyabb lehet, de ez lényegesen kevesebb funkcionalitással párosul. Amennyiben az igényeink alapján testre szabni, módosítani, bővíteni szeretnénk a későbbiekben a megoldás képességeit, a költségek jelentős mértékben megnőhetnek.

Gyorsabb reagálás, proaktivitás

Egy olyan rendszer szállító, aki egy adott iparágra koncentrál, sokkal hamarabb képes reagálni az adott szegmenst érintő változásokra. A felmerülő változások, kihívások, lehetőségek esetén nem utólag és lassan készülnek megoldások, hanem időben. Természetesen ezek költsége is megoszlik a megoldás számos felhasználója között, ami nem csak a kialakítás, hanem a változáskövetés esetén is fontos.

Iparági ERP rendszer vagy általános ERP rendszer? Melyiket érdemes választani?

Az fentiek alapján elmondható, hogy a legtöbb esetben érdemes mindenképpen megismerni legalább egy iparágspecifikus vállalatirányítási rendszert, mielőtt egy generikus ERP megoldást válaszunk.

Leegyszerűsítve, olyan kisebb méretű, egyszerűbb folyamatokkal rendelkező vállalkozások számára lehet jó megoldás egy általános ERP rendszer, amelyek számára elfogadható, hogy a főleg a háttérfolyamataikat (pénzügy, könyvelés és általános cégirányítás) kezeli az ERP rendszer, de az alapműködésüket hajlandóak egyéb módon, akár célrendszerekkel vagy saját egyszerűbb megoldással lefedni.

Közepes és nagyobb vállalkozások, összetettebb folyamatok esetén rendszerint egy integrált, iparági ERP rendszer jelent hosszú távon használható és költséghatékony megoldást.

TOVÁBBI ERP HÍREINK

GINOP PLUSZ-1.2.1-21 pályázat

Hamarosan indul az új GINOP PLUSZ-1.2.1-21 pályázat A konstrukció feltételei, határidőkAlapvető...

ERP állás lehetőségek

Aktuális ERP állás lehetőségek Vállalatirányítási rendszer munkalehetőségekAktuális ERP állás...

Átállás felhő alapú vállalatirányítási rendszerre

Átállás felhő alapú vállalatirányítási rendszerre Öt javaslat a sikeres változtatáshozAz átállás...

Elbukott vállalatirányítási rendszer bevezetési projektek: Ki a felelős?

Az elbukott vállalatirányítási rendszer bevezetési projektek 6 lehetséges oka A szállító és a...

GINOP-3.2.7 ERP pályázat – 2020 szeptember

2020 szeptemberében várható az új GINOP 3.2.7 ERP pályázat A konstrukció feltételei,...

Végleg lezárul a GINOP-3.2.2 pályázat

2020 március közepéig adható be az ERP pályázat! Hamarosan lezárul a GINOP-3.2.2 pályázatLezárul a...

WorkBook ügyviteli rendszer

WorkBook ügyviteli rendszer Új megoldás a hazai piaconÚj ügyviteli szoftver a hazai piacon A...

ERP rendszer bevezetési projekt csapat összetétele és feladatai

Ki vegyen részt a vállalatirányítási megoldás bevezetésében? Résztvevők, feladatok,...

ERP rendszerek fejlődése

ERP rendszerek fejlődése Technológia, igények, trendekVáltozó igények, változó rendszerek Az ERP...

Szolgáltató cégek szabályozási kockázata

Professzionális szolgáltató cégek szabályozási kockázata Milyen teendői vannak a vállalkozásoknak...

Ismerje meg a Maconomy ERP rendszert!

Deltek Maconomy

A Maconomy vállalatirányítási rendszer a szolgáltató és projekt alapú cégek integrált megoldása.

Fedezze fel a Maconomy ERP előnyeit!

Nem találja, amit keresett?

Kérdése van?

Küldje el üzenetét!

11 + 10 =