Vállalatirányítási rendszerek Magyarországon

Milyen ERP megoldások érhetők el hazánkban?

Bevezetés

Arra a kérdésre, hogy milyen vállalatirányítási rendszerek léteznek Magyarországon, nem egyszerű válaszolni.

Folyamatosan bővül az elérhető vállalatirányítási megoldások köre, egyre több szoftver közül választhatunk. Újabb és újabb rendszerek jelennek meg a piacon, illetve a már meglevő ERP rendszereknek is egyre több változata érhető el. Viszont bizonyos vállalatirányítási rendszerek megszűnnek, nem fejlesztik őket tovább, ez is hozzájárul az állandó változáshoz.

A cikk írásakor a Capterra oldalán 426 jelentősebb vállalatirányítási rendszer található. Ennél persze lényegesen több ERP megoldás létezik világszerte és Magyarországon is.

Ráadásul maga a vállalatirányítási rendszer fogalom sem egzakt, sok esetben az ügyviteli rendszerek gyártói is ERP rendszerként pozícionáljak a megoldásaikat.

De elmondható, hogy szinte minden jelentősebb vállalatirányítási rendszer elérhető Magyarországon, a kérdés az, hogy megfelelnek-e a különböző hazai előírásoknak és létezik-e olyan szolgáltató, amelyik támogatja a megoldást hazánkban is.

Olyan weboldal, ahol megtalálható lenne az összes hazánkban elérhető vállalatirányítási oldal, egyelőre nem létezik.

 

Vállalatirányítási rendszerek Magyarországon

 

Deltek Maconomy

Ismerje meg a Maconomy vállalatirányítási rendszert!

Diplomamunka vagy ERP kiválasztás?

Akik felteszik a kérdést, hogy milyen vállalatirányítási rendszerek találhatók Magyarországon, jellemzően két csoportba sorolhatók.

Az egyikbe azok tartoznak, akik egy tanulmány, diplomamunka vagy egyéb kutatási céllal szeretnék a hazai ERP rendszerek többé-kevésbé teljes listáját elkészíteni.

Erre jelenleg nincs jobb megoldás, mint a keresőbe beírva a megfelelő kulcsszavakat (vállalatirányítási rendszer, ERP rendszer), illetve a tematikus link gyűjteményekből kiindulva elkészíteni a pillanatnyi listát a Magyarországon is elérhető vállalatirányítási rendszerekről.

Vállalatirányítási rendszerek Magyarországon: kiválasztás

A másik csoportba azok tartoznak, akik szeretnének egy megfelelő vállalatirányítási rendszert kiválasztani a cégük számára.

Nekik egyszerűbb dolguk van, mert valójában nem a teljes spektrumát kell feltérképezniük a hazai vállalatirányítási megoldásoknak, hanem több kritérium mellett is szűkíthetik a számba vehető ERP rendszerek körét.

Iparági megoldások

Első körben érdemes a bevezetést tervező vállalkozás iparága alapján megpróbálni egy célzottabb listát készíteni. Mára ugyanis elmondható, hogy minden egyes szegmens számára számos specifikus ERP megoldás létezik. Így nem szükséges kompromisszumokat kötni és olyan vállalatirányítási szoftvert választani, amely nem illeszkedik tökéletesen a működésünkhöz.

Léteznek olyan ERP szoftverek is, amelyek minden vállalkozás számára megfelelő megoldást kínálnak, azonban ezekkel érdemes óvatosnak lenni. Egy olyan vállalatirányítási rendszer, amely egy gyártó cég, egy mérnöki tanácsadó iroda és egy önkormányzat számára is alkalmasként határozza meg magát, valójában egyik számára sem jelent valós megoldást. Csak egy iparág-specifikus ERP rendszer képes arra, hogy a speciális folyamatokat megfelelően kezelje.

Másik végletet jelentenek az egyedi fejlesztésű vállalatirányítási megoldások. Ezek csak nagyon kivételes esetekben jelenthetnek megoldást, hiszen egy működőképes ERP rendszer kialakítása és fenntartása rendkívül költséges.

ERP megoldás összetettsége

A vállalatirányítási rendszerek csoportosításra lehetőséget ad azok összetettségének és célcsoportjának alapján történő besorolása (Tier 1-2-3) is.

A Tier 1 ERP rendszerek közé a Microsoft Dynamics, az Oracle, az Infor és az SAP megoldása tartoznak. Ezek a szoftverek a több ezer felhasználós multinacionális nagyvállalatok megoldásai.

A Tier 2 szintbe például a Deltek, az Abas, az Epicor, a Netsuite és a Syspro ERP rendszereit sorolják. Ezek a vállalatirányítási rendszerek már a kis- és közepes méretű cégek számára is reális és megfizethető alkalmazások.

A Tier 3 ERP rendszerek számossága a legnagyobb, itt az Openbravo, a Technosoft és a Bluelink mellett sokféle vállalatirányítási megoldás is található a piacon. A Tier 3 megoldások funkcionalitása szűkebb, egyszerűbb, azonban ennek megfelelően olcsóbbak is.

Lokalizáció

A megfelelő vállalatirányítási megoldás kiválasztásánál megkerülhetetlen kérdés, hogy támogatott-e annak működése a célországban.

Ha csak Magyarországon szeretnénk használni a rendszert, akkor a hazai használat feltételeit (jogszabályi kötelezettségeknek való megfelelés) kell ellenőriznünk, ha több országban is szeretnénk használni a vállalatirányítási rendszert, akkor értelemszerűen mindegyikben.

Egy adott országban az ERP rendszer előírásoknak való megfeleléséről és támogatottságáról a szállító tud információt nyújtani.

GINOP PLUSZ-1.2.1-21 pályázat

Hamarosan indul az új GINOP PLUSZ-1.2.1-21 pályázat A konstrukció feltételei, határidőkAlapvető...

ERP állás lehetőségek

Aktuális ERP állás lehetőségek Vállalatirányítási rendszer munkalehetőségekAktuális ERP állás...

Átállás felhő alapú vállalatirányítási rendszerre

Átállás felhő alapú vállalatirányítási rendszerre Öt javaslat a sikeres változtatáshozAz átállás...

Elbukott vállalatirányítási rendszer bevezetési projektek: Ki a felelős?

Az elbukott vállalatirányítási rendszer bevezetési projektek 6 lehetséges oka A szállító és a...

GINOP-3.2.7 ERP pályázat – 2020 szeptember

2020 szeptemberében várható az új GINOP 3.2.7 ERP pályázat A konstrukció feltételei,...

Végleg lezárul a GINOP-3.2.2 pályázat

2020 március közepéig adható be az ERP pályázat! Hamarosan lezárul a GINOP-3.2.2 pályázatLezárul a...

WorkBook ügyviteli rendszer

WorkBook ügyviteli rendszer Új megoldás a hazai piaconÚj ügyviteli szoftver a hazai piacon A...

ERP rendszer bevezetési projekt csapat összetétele és feladatai

Ki vegyen részt a vállalatirányítási megoldás bevezetésében? Résztvevők, feladatok,...

ERP rendszerek fejlődése

ERP rendszerek fejlődése Technológia, igények, trendekVáltozó igények, változó rendszerek Az ERP...

Szolgáltató cégek szabályozási kockázata

Professzionális szolgáltató cégek szabályozási kockázata Milyen teendői vannak a vállalkozásoknak...

Ismerje meg a Maconomy ERP rendszert!

Deltek Maconomy

A Maconomy vállalatirányítási rendszer a szolgáltató és projekt alapú cégek integrált megoldása.

Fedezze fel a Maconomy ERP előnyeit!

Nem találja, amit keresett?

Kérdése van?

Küldje el üzenetét!

5 + 10 =