Vállalatirányítási rendszerek Magyarországon?

Tulajdonképpen minden vállalatirányítási rendszer elérhető Magyarországon, a kérdés az, hogy megfelelnek-e a különböző hazai előírásoknak és létezik-e olyan szolgáltató, amelyik támogatja a megoldást.

Arra a kérdésre, hogy milyen vállalatirányítási rendszerek léteznek Magyarországon, nem egyszerű válaszolni.

Folyamatosan bővül az elérhető vállalatirányítási megoldások köre, egyre több szoftver közül választhatunk. Újabb és újabb rendszerek jelennek meg a piacon, illetve a már meglevő ERP rendszereknek is egyre több változata érhető el.

Vállalatirányítási rendszerek Magyarországon

A cikk írásakor a Capterra oldalán 426 jelentősebb vállalatirányítási rendszer található. Ennél persze lényegesen több ERP megoldás létezik világszerte és Magyarországon is.

Ráadásul a vállalatirányítási rendszer fogalom sem egzakt, sok esetben az ügyviteli rendszerek gyártói is ERP rendszerként pozicionálják a megoldásaikat.

Olyan internetes oldal, ahol megtalálható lenne az összes hazánkban elérhető vállalatirányítási oldal, egyelőre nem létezik.

Ismerje meg a Maconomy ERP rendszert, a szolgáltató és projekt alapú cégek megoldását!

Diplomamunka vagy ERP kiválasztás?

Akik felteszik a kérdést, hogy milyen vállalatirányítási rendszerek találhatók Magyarországon, jellemzően két csoportba sorolhatók.

Az egyikbe azok tartoznak, akik egy tanulmány, diplomamunka vagy egyéb kutatási céllal szeretnék a hazai ERP rendszerek többé-kevésbé teljes listáját elkészíteni.

Erre jelenleg nincs jobb megoldás, mint a keresőbe beírva a megfelelő kulcsszavakat (vállalatirányítási rendszer, ERP rendszer), illetve a tematikus link gyűjteményekből kiindulva elkészíteni a pillanatnyi listát a Magyarországon is elérhető vállalatirányítási rendszerekről.

vállalatirányítási rendszerek Magyarországon: választás

A másik csoportba azok tartoznak, akik szeretnének egy megfelelő vállalatirányítási rendszert kiválasztani a cégük számára.

Nekik egyszerűbb dolguk van, mert valójában nem a teljes spektrumát kell feltérképezniük a hazai vállalatirányítási megoldásoknak, hanem több kritérium mellett is szűkíthetik a számba vehető ERP rendszerek körét.

Iparági megoldások

Első körben érdemes a bevezetést tervező vállalkozás iparága alapján megpróbálni egy célzottabb listát készíteni. Mára ugyanis elmondható, hogy minden egyes szegmens számára számos specifikus ERP megoldás létezik. Így nem szükséges kompromisszumokat kötni és olyan vállalatirányítási szoftvert választani, amely nem illeszkedik tökéletesen a működésünkhöz.

Léteznek olyan ERP szoftverek is, amelyek minden vállalkozás számára megfelelő megoldást kínálnak, azonban ezekkel érdemes óvatosnak lenni. Egy olyan vállalatirányítási rendszer, amely egy gyártó cég, egy mérnöki tanácsadó iroda és egy önkormányzat számára is alkalmasként határozza meg magát, valójában egyik számára sem jelent valós megoldást. Csak egy iparág-specifikus ERP rendszer képes arra, hogy a speciális folyamatokat megfelelően kezelje.

Ismerje meg a Maconomy ERP rendszert, a szolgáltató és projekt alapú cégek megoldását!

Másik végletet jelentenek az egyedi fejlesztésű vállalatirányítási megoldások. Ezek csak nagyon kivételes esetekben jelenthetnek megoldást, hiszen egy működőképes ERP rendszer kialakítása és fenntartása rendkívül költséges.

ERP megoldás összetettsége

A vállalatirányítási rendszerek csoportosításra lehetőséget ad azok összetettségének és célcsoportjának alapján történő besorolása (Tier 1-2-3) is.

A Tier 1 ERP rendszerek közé a Microsoft Dynamics, az Oracle, az Infor és az SAP megoldása tartoznak. Ezek a szoftverek a több ezer felhasználós multinacionális nagyvállalatok megoldásai.

A Tier 2 szintbe például a Deltek, az Abas, az Epicor, a Netsuite és a Syspro ERP rendszereit sorolják. Ezek a vállalatirányítási rendszerek már a kis- és közepes méretű cégek számára is reális és megfizethető alkalmazások.

A Tier 3 ERP rendszerek számossága a legnagyobb, itt az Openbravo, a Technosoft és a Bluelink mellett sokféle vállalatirányítási megoldás is található a piacon. A Tier 3 megoldások funkcionalitása szűkebb, egyszerűbb, azonban ennek megfelelően olcsóbbak is.

Lokalizáció

A megfelelő vállalatirányítási megoldás kiválasztásánál megkerülhetetlen kérdés, hogy támogatott-e annak működése a célországban.

Ha csak Magyarországon szeretnénk használni a rendszert, akkor a hazai használat feltételeit (jogszabályi kötelezettségeknek való megfelelés) kell ellenőriznünk, ha több országban is szeretnénk használni a vállalatirányítási rendszert, akkor értelemszerűen mindegyikben.

Egy adott országban az ERP rendszer előírásoknak való megfeleléséről és támogatottságáról a szállító tud információt nyújtani.

Fedezze fel a Maconomy vállalatirányítási rendszert!

ERP HÍREINK

GINOP PLUSZ-1.2.1-21 pályázat

Hamarosan indul az új GINOP PLUSZ-1.2.1-21 pályázat A konstrukció keretében alapvetően...

ERP állás lehetőségek

Aktuális ERP rendszer állás lehetőségekAktuális ERP állás lehetőségekAz oldalon a jelenleg...

Átállás felhő alapú vállalatirányítási rendszerre

Átállás felhő alapú vállalatirányítási rendszerre Amikor egy ERP rendszert szállító cég bejelenti...

Elbukott vállalatirányítási rendszer bevezetési projektek: Ki a felelős?

Az elbukott vállalatirányítási rendszer bevezetési projektek 6 lehetséges oka Előfordul, hogy egy...

GINOP-3.2.7 ERP pályázat – 2020 szeptember

2020 szeptemberében várható az új GINOP 3.2.7 ERP pályázat Kötelező hitel nélküli konstrukció...

Végleg lezárul a GINOP-3.2.2 pályázat

2020 március közepéig adható be az ERP pályázat! Lezárul a GINOP-3.2.2 pályázat Idén januárban...

WorkBook ügyviteli rendszer

WorkBook ügyviteli rendszer Új ügyviteli szoftver a hazai piacon A WorkBook szoftvert az azonos...

ERP rendszer bevezetési projekt csapat összetétele és feladatai

Ki vegyen részt a vállalatirányítási megoldás bevezetésében? Kiknek kell részt venniük az ERP...

ERP rendszerek fejlődése

ERP rendszerek fejlődése 2019 Változó igények, változó rendszerek A változás okai Az ERP...

Szolgáltató cégek szabályozási kockázata

Professzionális szolgáltató cégek szabályozási kockázata  A különböző professzionális...

Ismerjen meg egy integrált vállalatirányítási rendszert!